дивизии:

Дървесни пелети

 -

Дървесни пелети.

Какво представляват пелетите?

От какво са произведени пелетите?

Как се произвеждат те?

Предимства.

История.


Дървесните пелети са форма на биологично гориво и представляват само един от многобройните видове пелети за горене, които се произвеждат днес по света.

Докато другите пелети за горене са произведени от материали като изсушени треви и зърно, дървесните пелети се произвеждат от различни типове дървесина. Чрез пресоване на дървесни стърготини под формата на пелети се създава гориво, което притежава предимства на употреба в домакинството и за търговски цели, а така също е благоприятно за околната среда. Дървесните пелети са по-ефективни при горене от нарязаните дърва, отделят много по-малко въглерод и са одобрени от ЕРА*. Пелетите се считат за въглеродно неутрални.


ECOCONCEPT предлага различни видове пелети , наличностите могат да се проверят на телефони : 02/952 44 80 , 076/60 55 13 , 0898 69 66 56 , 0899 940 260


 

 

» От какво са произведени пелетите за горене?

От какво са произведени пелетите за горене?

Всички пелети представляват биомаса, произведена от обикновени нискостеблени растения и дървета.Най-често употребяваните в домакинствата пелети са произвеждани от дървесни стърготини и смлени трески, представляващи отпадъчен материал от дървета, използвани при производството на дървени трупи, мебели и други изделия. Дървесината представлява най-богатият суровинен ресурс, който не влияе върху стойността на производството на хранителните продукти или етиловия алкохол (етанол).

В съвременните производствени процеси, по-нискокачествените горски продукти се отстраняват и нацепват за суровина. Смолите и другите свързващи материали, съдържащи се по естествен начин в дървесните продукти, свързват дървесните пелети, така че обикновено те не съдържат добавени вещества. При други видове пелети се използват шушулки и други материали, като необработените люспи и зърно също биват изгаряни под формата на пелети, които, обаче, имат по-малко разпространение. Изборът на горивото и неговата цена могат да зависят от вида на най-разпространената в региона отпадъчна биомаса.

Суровинният материал се обработва при високо налягане и температура и се пресова до малки пелети с цилиндрична форма. За производството на продукта могат да се използват мека дървесина (напр. иглолистна дървесина, бор), твърда дървесина (дъб), както и рециклирани дървесни отпадъци. Дървесните пелети се  произвеждат в мелници или цехове за дървесни пелети.

 

» Ефективност на дървесните пелети

Предимства на дървесните пелети.

Удобство. Чувалите с пелети се стифират в компактен вид и се съхраняват по-лесно. Един тон пелети може да бъде стифиран върху площ с размери: ширина, дълбочина и височина по 120см , приблизително половината от пространството, необходимо за нарязани дърва. Чувалите с пелети могат да се складират върху малка площ в сух гараж, мазе, сервизно помещение или барака.

Лесно зареждане. Зареждането на бункера на печката се налага обикновено само веднъж на ден и може да се извършва дори по-рядко в случай, че печката се използва на по-малка мощност или е предвиден голям бункер за пелети , който спокойно да събере нужното количество за седмица или дори за отоплителния сезон.

По-добро регулиране на количеството гориво. Малкият размер на пелетите позволява прецизното подаване на горивото. От друга страна, подаването на въздух за постигане на оптимална ефективност на горене се регулира по-лесно, тъй като количеството на горивото в горивната камера е постоянно и предвидимо.

Ефективност на горивото. Високата ефективност на изгаряне се обуславя и от равномерно ниското съдържание на влага в пелетите (постоянно под 10% в сравнение с 20% до 60% съдържание на влага при нарязаните дърва). Равномерно ниската влажност, контролираните порции гориво и прецизно регулираният въздух означават висока производителност при горене и много ниско ниво на нежелани емисии.» История на дървесните пелети

История на дървесните пелети.(САЩ)

В сравнение с други използвани днес горива, дървесните пелети, които се появиха в Северна Америка през 70-те като алтернативно гориво, могат да бъдат считани за относително нов вид енергиен източник. Първостепенната задача на дървесните пелети беше да помогнат при разрешаването на енергийната криза. Първоначално те бяха използвани за отопление основно в промишления, търговския и обществения сектор. Първите домакински печки на дървесни пелети бяха продадени на клиенти през 1983 г. През 2006 г. в Северна Америка вече имаше повече от 80 производители на дървесни пелети, които произвеждаха около 2 300 000 тона пелети. За сравнение, през 2006 г. в Европа функционираха повече от 300 производители на дървесни пелети с общо производство 4 500 000 тона.Избрани сайтове пелети

Най-нови обяви

  • Дробилки и линии за пелети
    Дробилки и линии за пелети Машини и съоръжения Дървообработване, Животновъдни

  • Климатици и климатични системи, чилъри, VRF, бойлери
    BGRGroup – Системни решения за енергийна ефективност за Вашия дом, офис или търг